Топ 5 питань про ПРРО

Топ 5 питань про ПРРО

Сьогодні відповімо на топ 5 питань про ПРРО.

«Чи передбачена відповідальність за невикористання РРО\ПРРО?».
Законом України від 30 червня 2023 року №3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо .....» відновлено положення щодо відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог ЗУ “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі....» зокрема, з 1 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону.

«Я – підприємець. Планую найняти касира. Чи потрібен окремий ключ?»
Так. Якщо у ФОП є співробітник касир, ми рекомендуємо використовувати окремий КЕП співробітника-касира.
Якщо ФОП самостійно виконує роль касира, він може використовувати особистий КЕП, яким підписує звітність. 
Передавати особистий КЕП третій особі не можна, бо це призводить до компрометації КЕП. Якщо ключ визнають скомпрометованим, то всі підписані ним чеки втратять юридичну силу.

«Чи можуть СОТА КАСА і Cashalot працювати в офлайн режимі?»
СОТА КАСА – це вебсервіс. Робота в режимі офлайн відбувається тільки за відсутності з'єднання з ФСКО. У разі відсутності інтернету доступ до сервісу зникає.
Cashalot може працювати в офлайн режимі в обох випадках. Бо робоче місце касира встановлюється безпосередньо на комп'ютер\смартфон.

«Що робити якщо ми пробили чек помилково?»
Якщо Ви помилково провели чек, є 2 варіанти:
1. Якщо помилковий чек – це остання операція, треба зайти в «Історію операцій» і у необхідному чекові справа вибрати іконку "сторнувати".
2. Якщо уже були проведені наступні чеки, треба зайти в «Історію операцій» і у необхідному чекові справа вибрати іконку "повернення". 
Після виконання операцій сторнування або повернення не забувайте зробити відповідний  касовий документ - Акт на скасування помилкової суми розрахунків.

«Чи передбачено відповідальність за нестворення Зет-звітів?»
За законом, суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг)  зобов’язані щоденно створювати у паперовій та/або електронній формі РРО або ПРРО фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій. За порушення встановленого Законом № 265 порядку, зокрема, нестворення (несвоєчасне створення) щоденних ЗЕТ-звітів у паперовій та/або електронній формі РРО або ПРРО, до платників податку застосовується штраф відповідно до норм КУпАП.

Чому варто обрати програмний РРО?

Виникли питання? Залиште заявку для нашого фахівця

Читайте також: