Як зареєструвати податкові накладні, якщо змінився директор?

Як зареєструвати податкові накладні, якщо змінився директор?

Це питання одне з найпопулярніших від користувачів M.E.Doc та від платників ПДВ взагалі.

У розробника M.E.Doc була чудова стаття на цю тему з кількома прикладами, але ми розкажемо вам про найпопулярніший кейс.

Як приклад, наведемо наступну ситуацію.

На підприємстві право підпису ПН/РК має лише директор підприємства, ні бухгалтер, ні співробітники такого права не мають.

“Старого” директора звільняють 31 липня. А вже з 1 серпня починає працювати “новий” директор. Відповідно, всі податкові та розрахунки коригування, які підприємство має зареєструвати за липень мають бути підписані “старим” директором.

Вихід є, якщо КЕП “старого” директора ще не заблоковано, а “новий” директор вже отримав КЕП та право підпису. 

Алгоритм дій у цій ситуації у M.E.Doс наступний:

  1. Підписуємо ПН/РК КЕП “старого” директора.
  2. Через деякий час ви отримаєте статус “Відхилено” на цю податкову накладну, через те, що ДПС “старого” директора бачить вже звільненим.
  3. Далі у меню “Наступні дії” з’явиться пункт “Підписати іншим діючим підписом”.
  4. Після цього відкриється можливість підписати ПН/РК підписом “нового” директора. А у самому документі з’явиться візуальне відображення підписів двох директорів. 
  5. Далі після відправки отримуємо ПН/РК зареєстровані у ДПС.

Це рішення не панацея, але дуже часто саме цей алгоритм дій допомагає. Від себе ми можемо рекомендувати наступне, щоб уникнути цієї ситуації.

По-перше, своєчасно отримувати нові сертифікати підписантів ПН/РК до завершення їх дії.

По-друге, крім директора, доцільно отримати сертифікат на співробітника з правом підпису ПН/РК. При цьому врахуйте, що одночасна зміна директора та особи-підписанта дуже критична.

По-третє, перед звільненням директора, бухгалтера перевірити підписання та реєстрацію документів, в т. ч. ПН/РК, які було виписано/складено до дати звільнення.

Бажаємо, щоб дана інструкція вам не знадобилась. Але якщо виникнуть будь-які питання стосовно цього - телефонуйте нам на лінію консультацій.

Всі контакти тут https://intelserv.net.ua/contacts

 

Чому варто обрати програмний РРО?

Виникли питання? Залиште заявку для нашого фахівця

Читайте також: